İNGİLİZCE DERS KİTAPLARINDA YAŞ TOPLUMSAL SINIF VE CİNSİYET : ELEŞTİREL BİR ÇALIŞMA


AGE, GENDER AND SOCIAL CLASS IN ELT COURSEBOOKS: A CRITICAL STUDY


Lecturer.Dr.Arda ARIKAN


ÖZET
ngiliz Dili Egitimi (DE) arastırmalarındaki güncel çalısmalar ögretim malzemelerinin ve tüm egitim- ögretim pratiklerinin kültürel, toplumsal ve psikolojik özellik ve etkilerinin farklı bakıs açılarından incelenmesini de gerektirmektedir (Kramsch 2000). Yas, toplumsal sınıf ve cinsiyet gibi kavramların ders kitaplarında kavramsal ve imgesel olarak nasıl gösterildigi ve bu gösterimlerin ögrencilerin algılama ve dünya görüslerindeki etkileri hemen bütün egitim dallarında çalısılmıstır. Bu elestirel arastırmada da DE ders kitaplarında kullanılmakta olan görsel imgeler yas, toplumsal sınıf ve cinsiyet açılarından kültürel ve toplumsal anlamlarıyla incelenmistir. Ders kitapları incelemelerinde sıklıkla basvurulan Cunningsworth’ün (1995) yas, toplumsal sınıf ve cinsiyeti arastırırken kullandıgı bakıs açısından yararlanılmıstır. Çalısmada görsel malzemelerde görülen bireylerin yas, toplumsal sınıf ve cinsiyetlerini toplumsal adaletsizlik ve esitsizlikleri de göstermek hedeflenmistir. Elde edilen bulgularda da toplumsal çarpıtmalar ve dengesizlikler ders kitaplarındaki görsel materyallerde nicelik ve nitelik olarak görülmüstür.


ABSTRACT
Recent trends in English Language Teaching (ELT) research necessitates the study of coursebooks and instructional materials from various perspectives including but not limited to their cultural, social, and psychological qualities and effects (Kramsch 2000). Age, social class, and gender, as represented in coursebooks are studied because teachers and students are exposed to many words and images effecting their knowledge, perceptions and world views. In this critical research study, visual materials in two ELT coursebooks are studied by using the insight and perspective derived from Cunningsworth (1995) who had previously examined how age, social class, and gender were represented in ELT coursebooks. It is believed that by focusing on how characters are depicted, possible injustice and imbalance these visual materials may transmit and strengthen stereotypical thinking in students’ mindsets will be articulated, verbalized, and eventually solutions will be suggested. Findings revealed that many social imbalances were detectable in these visual materials both quantitatively and qualitatively.


ANAHTAR KELİMELER: elestirel, görsel, araç, malzeme, fotograf, tasvir, ders kitabı, İDE, cinsiyet, yas, toplumsal sınıf.


KEYWORDS: critical, visual, tool, photographs, images, representation, coursebook, ELT, gender, age, social class.

[PDF]

efdergi@hacettepe.edu.tr        http://www.efdergi.hacettepe.edu.tr           Hacettepe University, Faculty of Education 06800 Beytepe / Ankara

 Facebok Page of Hacettepe University Journal of Education              Twitter of Hacettepe University Journal of Education